Omurga Kırığı Nedir?
Omurga kırıkları yüksek enerjili travmalar olup hastalarda genellikle ek bir yaralanmalar olabilir. Bu nedenle hastalar detaylı olarak tetkik edilmelidir. Minör kırıklar dediğimiz omurganın dizilimi ile ilgili bozukluk yaratmayan kırıkları korse ile takip etmekteyiz. Eğer bir instabilite yani hasta ayağa kalktığında anormal bir hareket olacağını düşünüyorsanız veya kısmi veya tam felç durumu oluşmuş veya oluşabilecek durumlarda cerrahi olarak stabilizasyon yapılmalıdır. Hastanın durumuna, kırığın yeri ve şekline ve nörolojik tabloya göre cerrahi tedavi şekline karar vermek gerekir. Sadece posterior yani arkadan vida uygulamak yeterli olabileceği gibi bazen anteriordan yani ön taraftan da açarak müdahale etmek yani kombine cerrahi tedavi uygulamak gerekebilir.
Tedavisi Nedir?
Hastanın yaşı, cinsiyeti, eğriliğin bölgesi ve derecesi tedavi kararını vermekte bize yardımcı olur. Örnek verecek olursak 20 derecelik torakolomber bir eğriliği olan 10 yaşındaki hasta ile 20 yaşındaki hastaya yaklaşım farklıdır. On yaşındaki hastanın büyüme potansiyeli olduğu için yakından takip edilmesi gerekli iken, 20 yaşındaki hastaya 2 yılda bir takip yeterlidir. Her hastanın planlaması farklı olup, ne tür cerrahi tedavi olması gerektiğini danışabilirsiniz.
Omurga kırıkları bölümünde önemli bir bölüm açmak gerektiğini düşünüyorum. Osteoporotik omurga kırıkları, yani kemik erimesine bağlı olarak yaşlı hastalarda oluşan omurga kırıkları. Bu hastalarda omurga cismi kemik erimesine bağlı zayıftır. Bu nedenle basit travmalar ile omurgada kırıklar oluşabilir. Bu kırığın yeri ve şekline göre tedavisini planlamaktayız. Basit çökme tarzı kırıklarda vertebroplasti ve kifoplasti olarak adlandırdığımız ameliyatları uygulamaktayız. Bu ameliyatlarda yapılan işlem kabaca lokal anestesi altında skopi görüntülemesi ile kırık omurganın içerisine özel kanüller ile kemik çimentosu sıkarak kırık omurgayı tedavi etme yöntemidir. Cerrahi planlama hastaya göre yapılmalıdır, ne tür cerrahi tedavi olması gerektiğini danışabilirsiniz.