Protez Cerrahisi Nedir? Protez Cerrahisi Tedavisi.

Protez Cerrahisi Nedir?

Kireçlenme (artroz), eklem yüzeyindeki kayganlığı oluşturan kıkırdak dokunun yıllar içerisinde bir takım nedenlerle aşınması sonucu kıkırdağın altındaki kemiğin ortaya çıkması ve eklem aralığının daralması sonucu kemiklerin birbirine sürtmesidir. Sürtünme sonucu hastalar eklemlerinde çıtırtı sesi duyarlar. Zaman içerisinde bu sesler artarak hareket kısıtlılığı ve ağrılar başlar. Bu hareket kısıtlığı ve ağrılarının durumuna ve hastanın yaşına uygun olarak bir takım tedaviler planlanmaktadır. Özellikle diz ve kalça ekleminde oluşan bu durumun çözümü elbette vardır.

Gonartoz Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Gonartroz (diz eklemi kireçlenmesi) tedavisinde protez cerrahisi öncesinde bir takım tedaviler uygulanmaktadır. Artık hastanın ağrılarının artması, 100 metre bile yol yürüyememesi, istirahat ve ağrı kesicilere rağmen ağrılarının devam etmesi durumunda total diz protezi ameliyatı planlamaktayız. Bu ameliyat için önemli bir kriter de hastanın yaşıdır. Genç hastada özellikli bir durum olmadıkça tercih ettiğimiz bir tedavi yöntemi değildir. Peki total diz protezinde ne yapıyoruz? Eklem yüzeyleri özel kılavuzlar yardımı ile temizlendikten sonra metal protez eklem yüzeylerine bir kemik çimentosu ile adapte diyoruz. Bu iki metal yüzeyin sürtünmesini azaltmak için polietilenden yapılmış özel bir plastik tabakayı sisteme dahil ediyoruz. Peki ameliyat sonrası hastayı neler bekliyor? Hasta ameliyat sonrası diz eklem içerisine yerleştirilen dren çıkartıldıktan (genellikle 24 saat sonra çekilir) sonra ağrılarının izin verdiği ölçüde ayağının üstüne basmasına yürümesine izin verilir. Hastanın 2 saat aralıklarla 15-20 dakika yürümesini ve dizini bükmesini isteriz. Kurallarına uygun yapıldığı takdirde yüz güldürücü bir ameliyattır. Hastanın genellikle proteze adapte olması 1,5-3 ay almaktadır.  Ameliyat sonrası fizik tedavi bu sürecin daha hızlı ve kolay geçmesini sağlayacaktır.

Koksartroz Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Koksartroz (Kalça eklemi kireçlenmesi), protez cerrahisi ile çözüm bulmaya çalıştığımız diğer bir rahatsızlıktır. Diz protezinde kabul ettiğimiz kriterler koksartroz içinde geçerlidir. Peki kalça protezi ameliyatın da neler yapıyoruz? Diz protezi ameliyatındaki benzer aşamaları uyguluyoruz. Kalça eklemi dize göre yapısal olarak ve çalışma sistemi olarak farklıdır. Kalça eklemi bir yuva ve onun içinde hareket eden femur başı dediğimiz bir toptan oluşur. Kalça eklemi kireçlenmesinde bu baş ve yuva yüzeyindeki kıkırdakların aşınması sonucu başın yuvarlaklığı kaybolur, sonuçta ağrı ve hareket kısıtlılığı ortaya çıkar. Bu yüzeyleri değiştirirken öncelikle bu başı kesip atıyoruz. Daha sonra yuvayı yine kılavuzlarla oyup uygun büyüklükteki protezi sıkıştırdıktan sonra en az 2 vida ile kemiğe adapte ediyoruz. Daha sonra alt uyluk kemiğini yine kılavuzlar yardımı ile oyduktan sonra kemiğe adapte ediyoruz ve sistemi birleştiriyoruz.
Ameliyat sonrası hastayı neler bekliyor? Yine dreni ilk 24 saatten sonra çekiyoruz. Dren alındıktan sonra hastanın kalkıp tam yük ile yürümesini istiyoruz. Hastanın 2 saat aralıklarla 15-20 dakika yürümesini önermekteyiz. Hastanın adaptasyon süresinin kısalması ve kolaylaşması için fizik tedavi gerekebilir.